31° / 13° Clar

La Molina i Vall de Núria, seus del millor trail running aquesta tardor

La 14a edició de la Salomon Ultra Pirineu es durà a terme del 29 de setembre a l'1 d'octubre amb protagonisme de La Molina com a seu, i reunirà a algunes de les millors atletes del món on destaquen Núria Picas i Núria Gil. La 16a edició de l'Olla de Núria es disputarà del 6 al 8 d'octubre a la Vall de Núria.

DIVENDRES 29 SETEMBRE 2023

Les muntanyes del Pirineu Català aquesta tardor seran l’escenari de dos emblemàtics esdeveniments de curses de muntanya a les estacions de FGC Turisme de La Molina i Vall de Núria: la Salomon Ultra Pirineu i l’Olla de Núria, dues curses de trail running que posen a prova la forma física i mental dels corredors, que arriben de tots els racons de l’estat espanyol i també amb la presència de representant internacional.

La 14a edició de la Salomon Ultra Pirineu se celebrarà del 29 de setembre a l’1 d’octubre a l’estació de La Molina, mentre que la 16a edició de l’Olla de Núria, ho farà del 6 al 8 d’octubre a la Vall de Núria. L’atractiu de la zona i la motivació de superar-se per part dels atletes fa que les inscripcions estiguin esgotades des de ja fa setmanes.

Salomon Ultra Pirineu – Del 19 de setembre a l’1 d’octubre

La Salomon Ultra Pirineu és una de les competicions de trail running més prestigioses i emocionants del país, amb un reconeixement internacional destacat. El Parc Natural del Cadí Moixeró serà, un cop més, l’escenari central d’aquest esdeveniment els propers 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre de 2023. Per aquest motiu, s’amplia l’horari d’obertura del Telecabina Cadí-Moixeró per a qui vulgui pujar fins al Niu de l’Àliga a veure els corredors. L’horari d’obertura del Telecabina serà de 16h30 a 22h, i el de taquilla per adquirir els tiquets serà de 16h a 19h45, durant el divendres 29 al vespre. El dia 30, i dia de l’etapa reina, l’obertura del Telecabina serà de 5h45 a 10h, amb les taquilles obertes per adquirir aquests tiquets amb preu rebaixat de 5h30 a 9h30. Després se seguirà amb l’horari de telecabina normal de 10h a 17h.

El Berguedà i la Cerdanya es preparen per acollir aquesta important cita, que ha demostrat tenir un impacte econòmic molt significatiu al territori en uns mesos de baixa afluència a l’alta muntanya.

Proves:

  • La Molina Nit Pirineu KV: La competició començarà amb el Quilòmetre Vertical el divendres 29 de setembre a les 19h30 marcant l’inici d’un cap de setmana de curses de muntanya com a part de la competició dels tres dies Salomon Ultra Pirineu. Aquesta cursa vertical de 860m de desnivell positiu i 5 quilòmetres de distància es disputa íntegrament a La Molina amb sortida a Cap de Comella i arribada al mític refugi del Niu de l’Àliga (2.537m).
  • Salomon Ultra Pirineu 100K: El dissabte 30 de setembre a les 17h30, més de 1000 corredors es reuniran a la Plaça Porxada de Bagà. Amb 100 quilòmetres i 6.600 metres de desnivell positiu és l’etapa reina. El paisatge és espectacular passant trams d’alta muntanya del Parc Natural del Cadí Moixeró.
  • Salomon Ultra Pirineu 42K: La segona part de dissabte presenta la Marató Pirineu 42K, amb aquesta distància clàssica i 2.800 metres de desnivell positiu. La prova es disputarà el mateix dissabte 30 de setembre a partir de les 9h i passarà, entre d’altres indrets, per racons únics de La Molina.
  • Salomon Mitja Pirineu 21K: El diumenge 1 d’octubre, la Mitja Pirineu 21K conduirà als participants des de Bagà fins al Pedraforca, passant per paratges com la Serra d’Ensija i el Comabona. Aquesta prova és part del circuit Golden Trail National Series Espanya i Portugal.

L’Olla de Núria – Del 6 al 8 d’octubre de 2023

La Vall de Núria acollirà les curses de l’Olla de Núria en noves dates per protegir la nidificació de la perdiu blanca, passant de disputar-se al juny en passades edicions a dur-se a terme del 6 al 8 d’octubre de 2023. L’estació impulsa el projecte Ecovall i dins de les premisses mediambientals tots els avituallaments durant els dies de la cursa seran amb material reciclat i l’aforament a l’estació serà limitat als participants, organitzadors i familiars per evitar aglomeracions, amb accés mitjançant el cremallera de Núria, un transport 100% sostenible. Finalment, un cop acabat el cap de setmana, es durà a terme una recollida de residus selectiva per part de Vall de Núria.

La principal prova del cap de setmana serà la mitja marató alpina que puja al Santuari de Núria a 2.921m del Puigmal, en 21 quilòmetres amb un i 1900 metres de desnivell positiu.

  • L’Olla Nocturna: Es donarà el tret de sortida el divendres 6 d’octubre amb una cursa de 12 quilòmetres, amb el circuit similar a la clàssica Olla de Núria però amb l’essència de l’alta muntanya en estat pur, la foscor.
  • L’Olla Vertical: El dissabte 7 d’octubre serà el torn dels 4 km agònics on s’haurà de superar els 970m de desnivell positiu que separen la sortida al Santuari de Núria fins a l’arribada a l’emblemàtic cim del Puigmal.
  • L’Olla Clàssica: Per últim i com a plat fort, diumenge 8 d’octubre, se celebrarà la mitja marató alpina, que culmina al Santuari de Núria, situat a 2.921m sobre el nivell del mar al cim del Puigmal. Aquesta cursa abarca 21 quilòmetres i presenta un desnivell positiu de 1.900 metres, amb un recorregut totalment fora de carreteres asfaltades. Aquell mateix matí també tindrà lloc l’Olleta, amb les curses dels més joves.

Font: Premsa – Fgc.cat