29° / 14° Poc tapat

La Cerdanya i l’Alt Urgell acullen les VI Jornades d’Investigació Artística en Música dels Pirineus

Del 16 al 18 de maig de 2025, diversos espais culturals de la Cerdanya i l’Alt Urgell acolliran les VI Jornades d’Investigació Artística en Música dels Pirineus (JIAM Pirineus), una trobada pionera i única a Catalunya que reuneix músics, compositors i investigadors d’arreu del món amb l’objectiu de connectar recerca i pràctica artística en l’àmbit musical.

DILLUNS 05 MAIG 2025

Les jornades, organitzades pel Grup de Recerca de Cerdanya amb el suport de diversos ajuntaments de la zona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, se celebraran a la Sala Sant Domènec de La Seu d’Urgell, la Médiathèque de Saillagouse, el Museu Cerdà de Puigcerdà i l’Auditori dels Porxos de Cal Fanxico de Bolvir. Hi participaran artistes i investigadors provinents de Suïssa, Holanda, Espanya, Colòmbia i Lituània, entre d’altres.

Un programa ric i internacional

El programa inclou 17 activitats com concerts, conferències, presentacions de llibres, àlbums i taules rodones, la majoria de les quals seran gratuïtes. L’acte inaugural tindrà lloc el divendres 16 de maig a les 20 h a La Seu d’Urgell amb el concert “Clara Peya a piano solo”, seguit d’una conversa de l’artista amb Luca Chiantore. Les entrades ja es poden adquirir a través de la plataforma Codetickets.

Altres cites destacades són el concert dels violinistes Diana Marcela Rodríguez i Lelio Olarte, amb la pianista Laia Martin, a Saillagouse, i la presentació del llibre ¿Quién soy como artista?, dels investigadors Úrsula San Cristóbal i Rubén López-Cano.

El programa també inclou l’audició comentada de The Spherical Piano de Luca Chiantore; conferències com “Veus de cera” d’Àurea Domínguez o “Interpretant els Quartets de C.P.E. Bach” de Pablo Gómez Ábalos; i una taula rodona de cloenda.

Una mirada crítica i transversal a la música

Les JIAM Pirineus aposten per una nova manera d’entendre la investigació artística, on la pràctica interpretativa és l’eix central. La interdisciplinarietat amb camps com la filosofia, la tecnologia o la musicologia permet situar les propostes musicals dins un discurs crític, intel·lectual i contemporani.

Amb aquest enfocament, les jornades volen crear nous públics per a la música clàssica i impulsar nous camins per a la creació artística, tot situant els Pirineus com un espai de referència internacional en aquest àmbit.

Totes les activitats, excepte el concert inaugural, seran gratuïtes i obertes al públic, amb l’objectiu de fer accessible aquest projecte innovador a tota la ciutadania.