31° / 13° Clar

Arrenca la vigilància de les zones freqüentades pels cercadors de bolets

La majoria d'incidències registrades el primer dia de patrullatge són vehicles mal aparcats

DIVENDRES 29 SETEMBRE 2023

Comença la temporada de buscar bolets i, amb ella, les actuacions incíviques d'algunes persones. Per tractar de posar-los fre, aquest cap de setmana han començat al Parc Natural del Cadí-Moixeró les accions de vigilància de les zones freqüentades pels cercadors de bolets.

Cotxes mal aparcats als camins que, si es produeix una emergència, no permetrien el pas de les ambulàncies o els vehicles de Bombers han estat les situacions més habituals registrades.

Només a la pista forestal que uneix Riu de Cerdanya amb el refugi Cortals de l'Ingla, els dos guardes que patrullen la zona han posat una quinzena de sancions en poques hores: "El desconeixement de la muntanya és molt gran, la gent no sap les normes bàsiques". De fet, els mateixos afectats ho reconeixen. "No sabia que has de deixar 2,5 metres de distància des del cotxe fins a l'eix de la carretera", assegura Carlos, un veí de Terrassa.

A banda de l' aparcament, els guardes també informen els cercadors de bolets de l' erosió i degradació del sòl, de l' afectació a la fauna, a la ramaderia ja els particulars que habiten aquests espais o de la generació de soroll i escombraries. Paula Maro, veïna de Santa Coloma de Gramanet, ha estat alertada per un dels guardes que no podia anar a recollir bolets amb una cistella de plàstic. Aquesta jove desconeixia que els bolets s'han de recollir en cistelles de vímet perquè, d'aquesta manera, les espores dels bolets són recuperats pel bosc. En bosses de plàstic, en canvi, els bolets s'ofeguen i entren en descomposició. "Em sembla bé que es faci aquesta vigilància", admet.

Els cercadors de bolets que aquest dissabte han optat per anar a recollir bolets a la zona de Riu de Cerdanya s'han quedat sorpresos per la gran quantitat de gent que hi havia. És el cas d'Alejandro Martínez, de Sabadell: "Quan surt a les notícies que ja hi ha bolets, tothom va. Ens ho hem trobat molt massificat". Aquest cercador de bolets veu molt bé que s'intensifiqui la vigilància i, fins i tot, és partidari d'introduir el carnet cercador de bolets o alguna taxa perquè "aquesta situació no és sostenible a llarg termini".

Plans de xoc en diferents zones de Catalunya

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa un pla de xoc per fer compatible la protecció ambiental amb els usos i activitats tradicionals i l'ús públic i social dels espais naturals. Una de les mesures d'aquest pla de xoc és la intensificació de la vigilància al Parc Natural del Cadí-Moixeró fins al diumenge 16 d'octubre, coincidint amb l'època àlgida de recollida de bolets.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, explica que l'objectiu és que aquestes accions siguin "divulgatives i conscienciadores" perquè el visitant tingui una experiència correcta i, alhora, "que no es malmeti el medi ambient per la sobrefreqüentació de persones". En aquest sentit, afegeix que la vigilància dels guardes rurals, d'una banda, té una vocació informativa perquè els visitants "puguin tenir un coneixement més ampli sobre les pautes de comportament i els espais que visiten" i, de l'altra, una vocació dissuasòria amb l'objectiu que "les accions que no són correctes i que afecten clarament el medi es puguin sancionar".

Vilahur ha avançat que aquest estiu ja han començat a actuar en diferents punts de Catalunya com la zona volcànica de la Garrotxa, als espais fluvials de la demarcació de Girona, al Cap de Creus i també al Delta de l'Ebre. "Estem actuant on detectem que hi ha una major freqüentació de visitants i impacte sobre la biodiversitat", va apuntar Vilahur, qui va afegir que l'objectiu del Govern és anar ampliant les accions a altres zones del país.

Cotxes mal aparcats que impedeixen el pas dels vehicles d'emergències

Una parella de guardes rurals ha iniciat aquest dissabte a primera hora del matí el dispositiu de vigilància a la banda de la Cerdanya del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Les principals incidències amb què s'han trobat estan relacionades amb els vehicles mal aparcats. Un dels guardes, Carlos, explicava als conductors que si no deixen 2,5 metres de distància entre el vehicle i l'eix del camí o la carretera és impossible que pugui passar un camió dels Bombers. "El desconeixement de la muntanya és bastant gran. La gent no coneix les normes bàsiques sobre com aparcar o com han de circular per les pistes forestals", apunta aquest guarda.

Font: ACN